Масло или лак?

Както ще прочетете на много места, изборът дали паркетът да е омаслен или лакиран, е Ваш и е въпрос на предпочитание. Някои от клиентите ни решават, че лакираната подова повърхност се съчетава най-добре с интериора в дома им, докато други смятат, че трябва да запазят естествения вид на дървото с помощта на масло.

Ето защо ще се спрем на основните характеристики на двата вида покритие и на процесите, свързани с нанасянето им, а решението кое да е то, оставяме на Вас. Има една основна и много важна разлика в паркетите, покрити с масло и лак. Ако нараните повърхността на покрития с лак паркет, ще трябва да реновирате цялото помещение, докато при омаслени подове може да се поправи локално наранената площ с помощта на предлаганите от нас стикове за корекция.

Маслото прониква дълбоко в порите, подчертава и съхранява текстурата, като по този начин запазва естествената природна красота на дървото. Лакът от своя страна създава много по-здраво защитно покритие и придава блясък и финес на пода.

Натуралното масло с твърда вакса придава мек матов блясък на паркета, прониква дълбоко в порите на дървото, като го укрепва и защитва от  вредни въздействия и от износване. Натуралните му съставки допринасят за здравословната атмосфера в помещението.

Лаковете с които нашите майстори работят, са на водна основа. PALL-X-FUTURE е еднокомпонентен и е предназначен за помещения със слаба до средна натовареност, каквито са домовете ни, докато PALL-X-EXTREME е двукомпоненетен лак, който се използва за много натоварени помещения като обществени сгради, спортни зали и др.

 

Независимо кой от двата вида покритие ще изберете, преди нанасянето им паркетът трябва да се изцикли и фугира. Майсторите ни използват фугиращата смес PALL-X-KITT, която е подходяща за всички видове дървесини, включително и екзотични. Нанася се, след като се смеси с праха от цикленето, което трябва да се извърши с шкурка с едрина P 100. Професионалните ни паркетчии използват циркониева шкурка. Ако сте решили да омаслите паркета си, те ще пристъпят към това веднага след фугирането. При лакирането обаче е задължително след фугирането да се използва грунд за дърво на водна основа. Ние препоръчваме грунд PALL-X-325.

Важен разбира се е и въпросът с поддръжката. Регулярната поддръжка на лакираните и омаслени подове се различава само по вида на препаратите за почистване. Продуктите за лакирани подове са по-агресивни, като съдържат основно ПАВ ( повърхостно активни вещества ). За разлика от тях продуктите за омаслени подове са с по-малко съдържание на ПАВ и е добавен восък, който защитава дървото. Така буквално с всяко измиване Вие реновирате отчасти своя омаслен паркет. Качествените препарати за почистване на лакирани подове не оставят бели следи. Омаслените подове изискват обновяване на всеки няколко години. Периодичността на тази дейност, както и вида на използваните за целта материали зависят от маслото, което е използвано. В следваща статия ще се спрем по-подробно на реновирането както на паркети с масло, така и на такива с лаково покритие.