Основни стъпки при монтажа на паркет

След като вече сте направили избора на паркет, Ви предстои не по-малко важен момент – да подготвите дома си за монтирането му. Най-добре е да поверите тези грижи на професионалист. Майсторите, които работят за нас, имат богат опит, обръщат внимание на детайлите и се справят безупречно с поверените им проекти. Ето кои са основните неща, които ще направят, преди да пристъпят към монтажа:

  • Ще проверят влажността в помещението – ако е по-висока, ще се наложи да поставят влагоизпарители, докато спадне под 65 %. Имайте предвид, че препоръчителната температура при монтаж е 18-25 градуса.

  • Ще измерят стойностите на влагата на основата, върху която ще се поставя паркетът. Тя не трябва да надхвърля 2,5 %. Ако е около 4 % или повече, е желателно да се нанесе грунд, който запечатва влагата. Нашите майстори използват немския грунд PE 414 TURBO, който не съдържа никакви разтворители.

  • Ще подготвят добре основата, върху която ще се монтира. Това до голяма степен ще гарантира устойчивост и стабилност на паркета, който ще поставят върху нея.

  • Ще вземат точните размери на помещението, като предвидят и 8-10 % фира.

  • Ако ще поставяте паркет в ново жилище, непременно ще проверят как са свършили работата си колегите им от строителството, за да не се изненадат неприятно от криви ъгли, открити контакти, неравни подове и т.н.

  • Ще подберат подходящите продукти и инструменти, необходими за монтажа.

Преди майсторите да започнат монтирането на паркета, основата трябва да е добре подготвена и равна. За целта е необходимо да поставят саморазливна замазка, която заличава всички неравности и улеснява по-нататъшната им работа. Сред морето от замазки на пазара нашите специалисти избраха да използват немската замазка NC 160. Тя е много здрава и изсъхва изключително бързо – след около 2 часа може да се ходи върху нея, а след около 20 да се реди паркет. С нея е препоръчително да се използва грунд PE 260 концентрат, който се разрежда в зависимост от вида на основата и изсъхва за 30-60 мин.

Най-добре е скрепяването на паркета върху пода да става с лепило. Според вида на паркета (многослоен или масивен) монтажистите използват подходящи за целта лепила. Ние от „Паркетсенс ПРО” им предлагаме да се доверят на здравите и качествени лепила на „Uzin”.  MK 200 е силан модифицирано лепило, специално предназначено за многослоен паркет, изсъхва изключително бързо (след 12 часа вече може да се ходи върху паркета) и има ниска разходна норма. За монтажа на масивен паркет препоръчваме използването на двукомпонентното лепило MK 92. Лепилата на „Uzin” са подходящ избор и за помещения, в които има поставено подово отопление. Отвореното време за работа и на двете е дълго, като по този начин се улеснява работата на майсторите и се пести време на клиентите.

Естественият паркет ще „живее” по-дълго в дома или офиса Ви, когато е поставен с помощта на качествени материали, затова не ги подценявайте.